Ørredbækgaard, julen 2006

Kære familie og venner

Julen 2006 er ved at være nær – egentlig ikke så truende for alle julegaver er for længst i hus, og i lørdags var vi til store konfektdag hos farmor, der dog har svigtet os lidt med småkagerne i år. Til gengæld har hun netop holdt reception i anledningen af at hun nu går på efterløn, så vi tror hun får det indhentet! Vi ser frem til at farmors uudtømmelige energi til stadighed rammer os fremover. Her hos os er der ude og inde måske for første gang ikke sket de kæmpestore nye synlige landvindinger eller nyskabelser, men lidt træværk blev da malet hvidt i sommeren, og det er ikke reglen, at nogen af os sidder meget ned… Vi har som tidligere år nævnt en hang til “2 af hver” – og dette år var ingen undtagelse, så vi har suppleret kaninbestanden med Sophie, en selskabsdame til Sophus, som i samme anledning blev kastreret. De går nu og hygger sig sammen, og Valdemar og Vitus er stadig flinke til at passe dem med foder og vand.

En dag i starten af året lød der pludseligt nogle høje brag – de mindede foruroligende meget om den nat Christiane blev født. Og ganske rigtigt var skoven i færd med at blive tyndet godt ud. Vi synes nu godt de kunne have taget 20-30 træer mere, men det gav da en del lys og om ikke andet så psykisk udsyn fra hullet. Sommeren tilbragte vi som sædvanligt herhjemme i haven og ved stranden. Som en af vores sommergæster så smukt udtrykte det, var det som “verdens største kolonihave”! Vi lagde have til vejfest og mødregruppens sommergrillfest, og det var såmænd et par halvvilde aftener. I august var vi til abefest hos Christian og Dorte i Højbjerg, så vi kan konstatere at vi kan lidt endnu, og at vi stadig mangler at holde en indflytterfest. Gad vide om vi tør det i 2007?!

Christiane (2) er en rigtig lille speed-snakker-dreng – men hun er nu også ved at finde ud af, at der er piger til i verden og ønsker sig en dukke til jul. Hun tilbragte flere måneder i sommertiden med at smide tøjet og lede efter sin tissemand – faktisk var det det første 3-stavelses ord som hun udtalte perfekt! Christiane er næsten altid glad, smilende og fuld af krudt, men af og til kalder vi hende prinsesse Hysteria… Det er nok meget sundt at kunne sige lidt fra overfor de 3 storebrøde såvel som far og mor(?!) Christiane vækker i høj grad minder om Vitus – forleden faldt hun ned af trappen, men hun er sluppet uden store og alvorlige skrammer og buler indtil nu. Hun ELSKER at være ude, og MANGE gange har vi fundet hende i en afkrog af haven uden sko og strømper på. Efterhånden som temperaturen faldt og regnmåleren steg, var det lidt upraktisk, men hun må have et helbred af et særligt stof, for hun har ikke haft en eneste sygedag siden sidste vinter. Børnehavens udvidelse til integreret institution var en realitet i forsommeren, så 30. juni holdt Christiane afsked hos Connie. 1. august startede Christiane i det omdøbte Asperup Børnehus, og hun faldt STRAKS til – meget af æren herfor skyldes selvfølgelig Hannibal, som i den grad tog sig af sin lillesøster i de nye omgivelser! Så meget at Christiane som regel vredt insisterede på at hun skulle i børnehave – i hvert fald ikke i vuggestue!Blog ImageBlog Image

Hannibal (3½) er igen i sit es! Han trives i børnehaven efter en lidt barsk start hvor han SAVNEDE Marianne og alle dyr & børn. Hannibal nyder også at have Christiane som nabo i børnehaven. Han eeelsker at gå til musik – og stor var glæden da Christiane startede på holdet efter efterårsferien. Hannibal er meget omsorgsfuld og bliver SÅ skuffet hvis kammeraterne ikke behandler ham pænt. Hannibals batterier har fået kam til deres hår – efter forårets LAANGE periode, hvor han på det nærmeste var umulig at få til at falde i søvn om aftenen, har han tilbragt store dele af efteråret med at gå i seng på sofaen og blive puttet direkte uden aftensmad. Til gengæld har han så ofte spist morgenmad i børnehaven – vel at mærke efter at have spist herhjemme først. Hannibal er i lære som computerfreak – og i vores erkendelse af at hans krudt kan bruges bedre end at være tilskuer til storebrødrenes action-spil, har han i løbet af året kastet sin ultimative kærlighed på Grav & Kør spillet. Det er han blevet ret ferm til. Hannibal kunne pludselig en dag alle tallene sikkert, og han har nu kastet sig over alfabetet så småt. Han genkender s og o og synger abc sangen med indtil flere k’er… Han vil også gerne spille computerspil med bogstaver, men hans lille hånd kan ikke selv styre musen, og det er desværre alt for sjældent vi tager os tid til at sidde med ham og føre musen rundt.Blog ImageBlog Image

Vitus (7) er en 1. klasses dreng! I februar havde han fået nok af at ligge om aftenen og kikke på Valdemars læserier i sengen, så i vinterferien satte han sig ned og lærte sig selv at læse! Det var svært at sige om det var Valdemar eller Vitus selv der var mest stolt. Så da skolestarten i midten af august oprandt, var Vitus om muligt endnu mere klar end sidste år. Heldigvis fik Vitus allerede på den første rigtige skoledag kryds og tværs hæfter og andet godt af hit-læreren Birgitte. DET DUEDE, og klassens nyuddannede matematiklærer er også bare et hit, synes Vitus. Når man tænker på hvordan vi for år tilbage var nervøse for om Vitus ville kunne sidde stille på en stol og lære noget, må man sige at vi tog godt og grundigt fejl!! Skak er droppet, men springgymnastik og svømning er stadig lige Vitus. I musikskolen står den på klaverspil, og Et barn er født i Betlehem har lydt i huset en del gange her i december.Blog Image

Valdemar (9) render i vejret og ud af skoene og spiller også klaver på livet løs. Livets alvorligheder begynder så småt at dukke op i Valdemars liv – således er frisuren tit anledning til frustrationer. Det KAN bare ikke stritte på den rigtige måde, men vi tror nok at vi nu har fundet recepten… Rigtig alvorligt blev livet dog i oktober, da Valdemar ved lægen blev ordineret skadespause til fodbold og springgymnastik. Hælen har voldt problemer, og et silikoneindlæg samt uendelig svær tålmodighed har nu hjulpet så meget, at Valdemar prøver at gå i gang med springgymnastikken igen i det nye år. Internettets mange gratis spil trækker en del – især dem hvor man kan spille online mod kammeraterne. Derfor købte de 3 drenge her i efteråret deres egen nye computer der kan leve op til tidens krav. Christiane havde ikke penge i sparebøssen til at bidrage, så mor & far betalte hendes del… Valdemar er en fantastisk hjælper om morgenen – han er god til fx at hjælpe Christiane i overtøjet – når altså prinsesse Hysteria ikke insisterer på noget andet – men så er det i hvert fald ikke Valdemars skyld, at det ikke lykkes!Blog ImageBlog Image

Vitus og Valdemar hygger sig, læser og roder på deres fælles soveværelse og har sjældent konflikter de ikke kan løse selv. De har styr på selv at komme hjem, og det er en LYKKE at kunne hente de 2 små i nabogarderoberne i børnehuset! UPS – “de 2 små” har her i efteråret udløst “JEG ER IKKE LILLE, MOR!”, og det resulterede i en midlertidig bødekasse og 10-15 kr. i Hannibals sparebøsse, inden den ubetænksomme mor havde lært det! Hannibal og Christiane har fået køjesenge, som de nyder at ligge i – og lidt mod vores forventning (?) bliver de faktisk liggende! SLUT er det med tremmesenge, SLUT er det med barnevogn, puslebordet ovenpå er foræret væk, og trappegitrene er pillet ned her i efteråret. Hannibal smed bleen, da han fik lov til selv at vælge en hvid Rolls Royce potte med ryglæn (!!), og Christiane tror også af og til, at hun er ved at gøre det. Måske bliver 2007 det år hvor vi piller det sidste puslebord ned – SÅ skal der være fest i badeværelset! I hvert fald føles det, som om 2007 kunne blive året, hvor vi kommer “over the hill”.Blog Image

Rasmus trives hos PRI-DANA der har ansat en ny miljøingeniør til januar. Rasmus er derfor i gang med at udarbejde en ny jobbeskrivelse – alt miljøarbejdet med tilhørende kontroller og dokumentation er støvsuget bort, og i stedet for miljøchef skal vi nu vænne os til at titulere ham teknologichef. Om alt går efter planen, er alt det kedelige væk, og han får lidt mere tid til (og lov til) at tænke lidt store tanker. Haven trækker altid i Rasmus i alt slags vejr, og sommerens køkkenhave var igen i år en drøm at komme i – ukrudtet voksede op og blev fjernet indtil flere gange, men det vi høstede smagte vidunderligt! Drengene er begyndt at gå en del i værkstedet – der lyder ofte meget hyggelig snak og værktøjslarm derudefra. Og Rasmus er vores faste madanker! Næsten utrætteligt gearer han ned og lader op med madlavningen. Drengenes nye computer har også trukket Rasmus op af sofaen og ind i kontoret mange aftener – det er smadderhyggeligt at sidde og arbejde lidt begge to, mens fjernsynet kører derudaf med gud-ved-hvilken nyhedsudsendelse den dag!

Jeg elsker mit arbejde – og det er ret så heldigt, når det nu tager så lang tid. Tankevækkende er det at jeg kun har konfrontationstimer i ca. 50% af min arbejdstid. Skolens udvalgsarbejde fylder stadig en del, og når man som jeg bare ikke kan lade være med at blande sig og mene noget, er det jo meget praktisk at der er noget at kaste sig over. Kurser hver måned er det skam også blevet til – MEGET inspirerende, men hvornår er det nu lige tiden til at lave de spændende nye undervisningsforløb dukker op? Der var arbejdsnedlæggelser i hele landet her i efteråret – vist nok de første i 7 år. Når man tænker på hvilke omvæltninger der er sket i gymnasiet i de 4½ år jeg har været der, er det helt vildt at tænke på, at det først er nu, der var nok, der fik nok! HELDIGVIS er eleverne sjove, søde, dygtige, nysgerrige og positive, så jeg glæder mig stadig hver dag jeg står op. Et af højdepunkterne for både eleverne og mig i år var uden tvivl da gymnasiet havde besøg af jazzbassisten Chris Minh Doky. Jeg arbejder netop nu på at få ham til at komme og lave master-class i foråret. Sådan nogle oplevelser er SÅ tilfredsstillende at være med til at give eleverne! Formanden for bestyrelsen i Asperup Børnehus er trådt lidt i baggrunden for webmasteren, der er slet skjult stolt over resultatet – tjek selv intet mindre end landets flotteste daginstitutionshjemmeside på www.asperup-boernehus.dk! Det har været skægt at følge husets udvikling nu hvor vuggestuebørnene er blevet integreret i huset – der kom også nye voksne med ny energi og nye ideer! Og så blev jeg forelsket i ROM, da Det Fynske Kammerkor var dernede på koncertturne i efterårsferien – jeg tager tilbage på studietur med elever næste efterår og i mange år endnu! CIAO!!!

Vi fejrer julen i Nørresundby bl.a. med londonerne – Nytårsaften fejres i år i Vojens, og 6. januar tager vi så til Idre Fjäll til bunker af sne og høj frostklar sol – håber vi! Det ser godt nok ret brunt ud lige nu, meeeen vi venter naivt! (I øvrigt har vi bestilt tid på værkstedet i vist nok bedre tid i år, så vi ikke starter ferien med at give mekanikeren overarbejde..) I år er rejsefællerne Fyens Stiftstidendes udsendte anmelder af Idre Fjäll m. sønner. Poul, Bjørn og Troels tror måske at de kan få familie-oprejsning for den der pinlige Falck-episode i Legoland (?), men vi får se hvad der sker på pisterne, når først sneen og vi når derop.Blog Image

Glædelig jul til jer alle og et godt 2007! Vi håber at se rigtigt mange af jer her og hos jer!

Christiane, Hannibal, Vitus, Valdemar, Rasmus og Rikke.